textove.net

Сряда, Мар 03rd

RSS

Вие сте тук:Начало Текстове Митове и легенди България

България

Легенда за Мартеничката

Пижо и Пенда

Първи Март е един от най-мистичните наши празници. Всички го празнуват, но малцина знаят какво точно символизира този прастар обичай... Една от най-разпространените легенди у нас, адаптирана по редица народни песни, гласи известната история за дъщерята на Кубрат Хуба(ва), и гълъбът пренесъл бяло-червен конец до Аспарух.

Цоглавци

Подир джуджетата Господ сътворил исполините цоглавци. Били огромни: като протегнели ръка стигали небето.

Билчин юнак

Някога в Старозагорския Балкан е шетала четата на Бойчо войвода.
Между тях имало и едно момиче - Калинка. Хубава мома била тя. Със снага тънка и гиздава; с лице бяло и румено; с очи сини, като синчец в момина градина, а устата и, като че ли със сребърна паричка била рязната. Русите и коси се спущали на две дебели плитки по раменете.

Безсмъртните българи

Тук някъде (около Пампорово), твърдят сладкогласните певци и свирачи от Родопа, е било царството на митичният Орфей. По южните склонове на връх Снежанка се простират Орфеевите скали.

Легенда за четирилистната детелина

Според едно старо поверие, достигнало до нас от древността, всяко от листенцата на четирилистната детелина си има своето специално значение:

Боженски истории

Село Боженци е само на 16 км от Габрово, нагоре в планината. Всъщност то е със статут на архитектурно-исторически резерват с 600-годишна история. Малкото къщи с каменни покриви са разположени на двата бряга на река Божанка, която извира недалеч от селото. Тук ценното не са само къщите, но и историите.