07222024Пон
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Знаем ли всичко за родината си?

1 Има ли с какво да се гордеем като българи?
България е една от най-старите европейски държави и е единствената, която не е променила името си от самото си основаване.


2 Според статистиката, България е на трето място в Европа след Италия и Гърция по броя на своите ценни археологически паметници.


3 Българите спасяват Европа от ислямизацията през 716 година, когато начело с Хан Тервел се отзовават пред Константинопол, за да помогнат на византийците срещу арабите.


4 Българският народ е сред първите, които започват да използват кирилицата веднага след нейното създаване през 9 век.


5 Когато България се присъединява към Европейския съюз през 2007 година, кирилицата става третата официална азбука в общността. България е първата европейска държава в ЕС, която използва кирилица.


6 Българската армия е единствената сила в света, която никога не е загубила дори един, единствен флаг в бой, въпреки че е участвала активно във всички големи войни в Европа от края на XIX век насам.


7 Българинът Дан Колов е първият борец в света с 1500 победи и 2 единствени загуби.


8 Българинът Петър Петров е създателят на първия цифров ръчен часовник.


9 Пак българин е създателят на първия електронен компютър. Д-р Джон Винсънт Атанасов и колегата му Кифърд Бери изобретяват първия по рода си в света дигитален компютър в периода между 1939 и 1942 година.


10 Българите са на второ място в света в международните тестове за интелигентност IQ и SAT и на четвърто място по брой висшисти.


11 В България е открито най-старото златно съкровище в света-край Варна.Това са повече от 3000 предмета от злато в 294 гроба на повече от 6000 години.


12 Българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" е изпратена в дълбокия космос на борда на американската космическа сонда "Voyager I", като част от колекцията от културни артефакти - послание до извънземния интелект. Това са само малка част от причините, поради които си заслужава не само да се гордеем, че сме българи, а и да останем в България. Да направим тази страна по-добро място за живеене, в името на тези, които са дали живота си за нея, в името на нашите деца, които ще живеят в нея.
  • Нови

  • Най-четени