07222024Пон
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Легенда за Свети Валентин

Сърце

Празнуването на деня на Свети Валентин произ­хожда от древния рим­ски празник Луперкалии, в чест на бога Фавън, покровителя на стадата.

Празнуването на деня на свети Валентин произ­хожда от древния рим­ски празник Луперкалии, в чест на бога Фавън, покровителя на стадата. Луперк - този древен италииски бог, приятел на овчарите и пазител на стадата от вълци, римляните бързо уподобили с Фа-вън, а след завладява­нето на Гърция - с аркандския Пан. Празни­кът отбелязвали на 15 февруари. Ден преди това бил празникът на римската богиня на брака, майчинството и жените - Юнона, и на бог Пан.

Според ези­ческата традиция в то­зи ден девойките пи­шели любовни писма и ги поставяли в ог­ромна урна, от която след това мъжете из­мъквали девическите послания. И всеки мъж започвал да ухажва онази де­войка, чието писмо бил изтеглил. Денят някога наричали и Птича сватба, защото смятали, че именно през вто­рата седмица на февруари птиците образуват брачни двойки в гората.

ЛЕГЕНДАТА ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН

В древен Рим живял лекар, наречен Вален­тин. Той винаги се грижел лекарствата, които предписвал на своите болни, да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Раните промивал с вино и из­ползвал билки и тре­ви, за да облекчава болките.

Свети Валентин бил и проповедник. Макар че в онези времена в Рим преследва ли християните, той станал свещеник. Ва­лентин живял по вре­мето на Клавдий Вто­ри, който водил мно­жество войни. И кога­то броят на новите войници в армията за­почнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаност на войни­ците към дом и се­мейство. Тогава отме­нил всички сватби и годежи. Но Валентин продължавал тайно да венчава двойки.

Веднъж затворническия страж почукал на вратата на Валентин.

ЗА РЪКА ВОДЕЛ СЛЯПАТА СИ ДЪЩЕРЯ

Той бил чул за лечи­телските способности на Валентин и сега го умолявал да излекува дъ­щеря му от слепотата. Ва­лентин -знаел, че този недъг е прак­тически нелечим, но дал дума, че ще направи всичко въз­можно, за да излекува момичето. Дал й мех­лем и казал да дойдат отново. Минали няколко седмици, но зрението на момичето та­ка и не се върнало. Но мъжът и дъще­ря му не се съмнявали в доктора и продъл­жали лечението. В един ден обаче римските войни­ци нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го аресту­вали заради това, че на­рушавал за­поведта на Клавдий за венчавките. Бащата на сляпото мо­миче нау­чил за арес­та, но нищо не могъл да направи. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото моми­че. По­молил да му Дадат хар­тия и мас­тило и напи­сал прощално любовно писмо на девойката. Изпълнили присъ­дата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато бащата се вър­нал у дома, го посрещ­нала дъщеря му. Де­войката отворила пис­мото и намерила вътре жълт шафран (минзу­хар). Писмото било подписано: от твоя Ва­лентин. Девойката взе­ла върху дланта си шафрана и станало чу­до: зрението й се възс­тановило.

Когато през 496 г. римският папа Хеласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан,

ОБЯВИЛ 14 ФЕВРУАРИ ЗА ДЕН НА СВЕТИ ВАЛЕНТИН.

И днес хората показват своята привързаност и любов, като изпращат в този ден картички и цветя на своите люби­ми.


Традицийте

Има, разбира се, и други версии за произхода на празника на свети Валентин. Но традицията да се подаряват подаръци признават и подкрепят всички. Празникът няма славянски корени, не присъства в православната традиция и никога не се е отбелязвал преди, за разлика от Трифон Зарезан. Но в последните години...

В последните години и у нас мнозина си задават въпроса: "Какво да подаря?" Защото понякога подаръкът може да каже повече, отколкото хиляди думи. Влюбените имат възможност да докажат, че все пак истинската любов съществува, а за най-стеснителните влюбени денят на свети Валентин е прекрасен повод да признаят чувствата си. Така че към избора на подарък би следвало да се отнесем отговорно.

И така, какво и как да се подарява в този ден?
  • Първата традиция: мъжът подарява цветя. Не е важно колко е студено навън, колко струва букетът, колко е голям. Най-важното е искреното чувство и вниманието.
  • Втората традиция: цветята да са обагрени в червено. Желателно е, тъй като червеният цвят е всепризнат символ на любов.
    Класическа емблема на деня на св. Валентин са червените рози, които според античната легенда се появили, когато Афродита, бързайки към своя любим Адонис, стъпила върху бял розов храст и нейната божествена кръв обагрила листенцата им в червено.
    Ако Вашият подарък не са цветя, то той трябва да е опакован в червена хартия.
  • Третата традиция: подаръкът трябва да бъде сладък, така че към цветята няма да бъде излишна кутия бонбони или защо не шоколад. Чудесно би било, ако е във формата на сърце, тъй като това е...
  • Четвъртата традиция: подаръкът е във форма на сърце. Но може и просто да се залепи сърце, изрязано от червена хартия. Ако пък фантазията ви е заработила на пълни обороти и вече сте приготвили и "валентинка" с любовно признание, браво на вас! Може само да се завижда на вашия избранник.
В Америка за този празник работи цяла индустрия — картички с амурчета, картонени и метални кутии във формата на сърце, кулинарни изкушения. Дори има и щат на свети Валентин, който е създаден на 14 февруари, и това е Аризона.

А пожеланието е: Нека всеки ден през годината да бъде за вас ден на влюбените!

Символите

Купидон е най-известният символ на празника на влюбените. Това е палавото ангелче с лък и стрели. Онзи, в когото попадне стрелата на Купидон, се влюбва — внезапно, страстно, безнадеждно, с цялата си душа. В древна Гърция това е бил Ерос — помощникът на богинята Афродита, олицетворение на най-силното любовно желание, а римляните го наричали Купидон и смятали че е син на Венера.
Легендата за Купидон и девата Психея се разказва от античността до днес. Може би най-познат е разказът на Апулей в неговата книга "Метаморфози".

Розата е божественото цвете на любовта. Първите рози са били отгледани в Азия преди повече от 5000 години, а дивите рози са се появили преди повече от 35 милиона години.
Само в деня на Свети Валентин се продават не по-малко от 3 милиона рози. Със сигурност това цвете е издържало изпитанието на времето.
Общоизвестно е, че червени рози означават: "Аз те обичам". Букет от червени и бели рози означава единство и дружба, розовите — изящество и елегантност, жълтите — радост, оранжевите — желание, букет от тъмночервени рози прави комплимент за красотата на вашата любима, белите означават - "Ти си божествена" , букет от неразцъфнали бели рози означава "Ти си твърде млада за любов".

Ако искате да се отклоните от традицията или ако "аз Ви обичам " - не е точно това, което искате да кажете, поднесете букет, но не от рози. Червени хризантеми, лалета и карамфили също могат да означават любов.
Гарденията е знак за непризната любов, теменужката - за привързаност, нарцисът — за себелюбие, маргаритките говорят за красотата на вашата любима.

И разбира се, какво е празникът без ярките поздравителни картички, които изпращат влюбените или тези, които мечтаят да се влюбят на своите възлюбени - понякога дори без подпис. Анонимните знаци на внимание са за човека, когото обичат повече от всички, от когото се възхищават, за когото копнеят. Адресирани са простичко: На моя Валентин (или Валентина) и затова всички ги наричат "валентинки".

Валентинки

Първата картичка - валентинка се приписва на Орлеанския херцог Чарлз (1415 г.), който по времето, когато е в единична килия в затвора, решава да се бори със скуката като пише любовни послания на собствената си жена.
През ХVІ век писането на "валентинки" се разпространява широко. Започнали да се правят и всякакви дреболийки със сърчица, амурчета и претрупани орнаменти. Но до средата на ХVІІІ век все пак всичко това не е ставало в "световен мащаб". Препятствието идвало от високите цени на пощенските услуги, които не били по джоба дори на средната класа. Още по-неприятното било, че пощенските разходи заплащал получателят, понеже нямало и марки. Необходимостта да се заплаща за лекомислени любовни послания с твърда валута убивала зараждащите се чувства. Цивилизацията обаче преодоляла всички бариери и сега "валентинка" може да се изпрати и по електронната поща.


  • Нови

  • Най-четени