04272024Съб
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Връх Червен

Връх Червен е висок 1221 м и е най-високия връх около Тетевен. Нарича се така, защото се огрява от залязващото слънце с червена светлина. От карстовите образования тук най-интересна е пропаста Ямата. Това е пропастна пещера с дълбочина 27 м.
Върхът е прославен с легендата за извора Ключ. След каваловата си песен, овчарят млад Стоян се унасял в дрямка и заспивал на върха. Пробуждал се в късна доба, когато звездите покривали небето. Тук овчарката Янка, както пасла стадото си, унесена в песента на кавала, вървяла по росните ливади и неусетно отпуснала ключа от престилката си. След известно време той изврял в извора на града. Затова и сега наричат този извор Ключ.
На 29.10.1877 година, на историческата Боева могила под връх Червен се състоял първият решителен бой между руските войски на полковник Орлов и турският аскер в Тетевен. Паднали скъпи жертви. От тогава Голата могила е наречена Боева могила. Следващия ден се счита за Ден първи на свободния Тетевен. През 1977 година, по случай 100 годишнината от Освобождението, е издигнат голям паметник на Боева могила.




  • Нови

  • Най-четени