04192024Пет
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Трима приятели

Един човек имаше трима приятели. Единият от тях обичаше особено много. Той му беше така близък, че те всеки ден бяха заедно.
Споделяха си трудностите и проблемите и заедно ги
решаваха. Той му се радваше твърде много, въпреки че този приятел имаше и много други приятели.
Към втория приятел любовта му не беше така голяма. С него се виждаше от време на време, и то предимно по поводи от семеен или роднински характер. Той не се интересуваше дори от неговите проблеми и ако трябваше да да му помогне, го вършеше по задължение.
Този човек имаше и трети приятел, за когото рядко се сещаше и още по-рядко виждаше.
Един ден се случи така, че човекът получи призовка от съда. Съдията го обвиняваше, че е извършил някакво тежко престъпление. Този човек знаеше, че никога не е извършил някакво тежко престъпление, но как можеше да докаже своята невинност? И си каза: Ще отида при моя най- близък приятел и ще го помоля да дойде и да свидетелства пред съдията за моята невинност. Та той така добре ме познава и знае, че не съм в състояние да извърша такова престъпление. Отиде и помоли приятеля си, но той му отговори: Бих дошъл, но имам много работа, много други приятели, с които съм ангажиран. Нямам време.
Разочарован от отказа, този човек отишъл при втория си приятел и го помолил за същото. "С удоволствие ще дойда" И тръгнали към съда. Но на вратата на съда този приятел му казал:
Знаеш ли, не съм сигурен дали действително не си извършил това престъпление. Не мога да вляза при съдията...
Дълбоко отчаян, човекът се сетил и за третия си приятел и си казал: Ще се пресрамя и ще го помоля. Въпреки, че не ме познава добре, може би ще се съгласи да каже добра дума за мен пред съдията.
Като чул молбата му този приятел с радост възкликнал: Веднага идвам с теб. И отишъл с него в съда и свидетелствал пред съдията, и този човек бил оправдан...

ПОУКАТА

Трима приятели има човек на този свят: парите, роднините и вярата в Бог и добрите Му дела.
В деня на смъртта парите и богатството са първите, които го напускат и не искат да чуят за него повече, роднините го придружават само до гроба /вратата на съда/ и след това се връщат обратно. Вярата в Бога и добрите му дела го придружават до гроба, в гроба и пред Съдията, пред когото той трябва да застане. Те бяха единствените свидетели, които говориха пред Съдията за този човек и той бе оправдан...



  • Нови

  • Най-четени