04232024Вт
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Философски мисли от 101 до 110

101 Едва покълналото растение е нежно и слабо. Изсъхналото е твърдо и кораво. Оттук става ясно, че всичко, което е нежно и слабо, в него има живот.

Лао Дзъ


102 В света на възможното:

Всичко е възможно ако допуснем това.
Всичко е сила ако повярваме в тази сила.
Там, на нашия път, идват тези събития, които са ни необходими в живота за нашето израстване, тези хора, които могат да ни помогнат, тези книги които могат да ни дадат отговорите.
Но там в нас е онова прословуто чувство, което ни кара:
да допускаме или да отхвърляме
да се съмняваме или да приемаме
да се откриваме или да се затваряме в своята черупка на безвремието, недоверието и дефицита си.


103 Благодарен съм на всички, които ми казаха ‘НЕ’. Именно заради тях го направих сам.

Албърт Айнщайн


104 Да се смееш често и по много, да спечелиш уважението на интелигентни хора и обичта на децата… да цениш красивото, да откриваш най-доброто у другите, да оставиш света малко по-добър, да знаеш, че дори един човек диша по-леко защото те е имало. Това е успех!

Ралф Уолдо Емерсън


105 Да бъдеш ограбен, излъган, заблуден, поведен по грешен път, подмамен, сетне подигран, и все пак при всичко това да гледаш надолу от висината на твоето по-голямо аз и да се усмихваш, знаейки, че има една пролет, която ще дойде в твоята градина да потанцува в листака, и една есен, която ще накара гроздовете да узреят; знаейки, че ако дори само един от твоите прозорци е отворен на Изток, къщата ти никога няма да бъде празна...

Джубран Халил Джубран - "Градината на Пророка"


106 Тя, правдата, е в човека. Ако я има в тебе, има я и по света. Ако я няма в тебе - никъде я няма.

Елин Пелин - "Син"


107 Най-доброто от мен, което мога да ти дам е това, което искам да ти дам. Най-доброто от теб, което можеш да ми дадеш е това, което искаш да ми дадеш. Не искам нищо повече. Искам най-доброто.

Хорхе Букай


108 В секундата преди смъртта всеки си дава сметка за истинската причина за своето съществуване. И тогава се ражда Адът или Раят.
Адът е да погледнеш назад в тази частица от секундата и да разбереш, че си пропилял възможността да отдадеш почит на чудото на живота. Раят е в този миг да можеш да кажеш:
"Допуснах някои грешки, но не бях страхливец. Изживях живота си, правейки каквото трябва."

Паулу Коелю - "Алеф"


109 В боя, както и в ежедневния живот трябва да бъдете решителни, непоколебими но и спокойни. Посрещнете ситуацията без напрежение, но не и безразсъдно и безотговорно. Духът ви трябва да е спокоен, непредубеден и безпристрастен. Приповдигнатият дух е слабост както и подтиснатия дух също. Не позволявай на врага да види духа ти.

Миямото Мусаши


110 Интересуват се как си прекарвам времето. Казвам им, че понякога просто седя и мисля. Но не им казвам за какво. Карам ги да си блъскат главите. Казвам им, че понякога ми е приятно да вдигна глава, ей така, и да ловя дъждовните капки с езика си.

Рей Бредбъри - "451 градуса по Фаренхайт"




  • Нови

  • Най-четени