04182024Чет
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Философски мисли от 91 до 100

91 Понякога намираш това, което не си търсил.
Понякога се сбъдва мечта, която не си мечтал, а понякога усещаш, че губиш нещо, което никога не си притежавал.


92 Свободата да правиш добро е заложена изначално у човек. Напоследък слушам за “старомодна почтеност”..., а не знам коя е модерната. Заклевам се, че ще остана старомодно почтена.

Цветана Манева


93 Всичко започна в онзи сив ден,
когато ти престана да казваш гордо:
АЗ СЪМ!
Когато, засрамен и уплашен,
сведе глава
и замени думите и делата си
с една мисъл:
ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДА…

Хорхе Букай - "Нека ти разкажа"


94 ...Cветът се променяше, невинността си бе отишла, добродетелите също. Върху ръждясващия свят бе плъзнала тревога: какво ли не бе изгубено — и добрите обноски, и безгрижието, и красивите неща! Жените повече не бяха дами, а и не можеше вече да се вярва на джентълменската дума...

Джон Стайнбек - "На изток от рая"


95 Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.”

Чарлз Буковски - из "Жени"


96 Вътрешна чистота, това първо е мисълта. Космосът е създаден от мисълта и енергията. Оттам се е почнало. Мисълта е основата на всичко и най-великата сила. А тази велика сила ще трябва да се използва, както трябва. Мисълта ти трябва да бъде чиста. Щом са чисти мислите ти – ще са чисти и думите ти. Щом са чисти думите – и желанията ще са чисти. Щом желанията са чисти – постъпките и делата ти ще са чисти. Ето ти основата на щастието и на здравето на човека. Ясно ли е?

Петър Димков


97 Крием се, защото искаме да бъдем намерени. Отиваме далеч, за да видим, кой ще ни последва. Плачем, за да видим кой ще изтрие сълзите ни. И позволяваме на сърцата ни да се разбият на малки парченца, за да разберем кой ще дойде да ги залепи...

Паулу Коелю


98 Защо съществува страхът от самотата? Защото човекът се отъждествява с егото си, което се развива единствено в отношенията с другите. Когато човек остане сам, егото се чувства застрашено, тъй като всичко, което знае за себе си, постепенно изчезва. Твоят облик ти се дава от другите, затова ако обществото те отрече, се чувстваш като дърво без корени - отхвърлен, изтръгнат, загиващ. А може пък ти да отречеш обществото и да създадеш алтернативно общество – и егото ти вече се е издигнало, но всъщност нищо не се е променило, просто едни условности са заели мястото на други, докато същината си е останала.

Ошо


99 Вътрешна чистота, това първо е мисълта. Космосът е създаден от мисълта и енергията. Оттам се е почнало. Мисълта е основата на всичко и най-великата сила. А тази велика сила ще трябва да се използва, както трябва. Мисълта ти трябва да бъде чиста. Щом са чисти мислите ти – ще са чисти и думите ти. Щом са чисти думите – и желанията ще са чисти. Щом желанията са чисти – постъпките и делата ти ще са чисти. Ето ти основата на щастието и на здравето на човека. Ясно ли е?

Петър Димков


100 Ако в битка някой победи хиляда пъти по хиляда врагове, а друг победи самия себе си, то из между двамата, именно вторият е най-великият завоевател. Победата над собственото "аз" е по-добра от победата над всички други хора. Никой не може да превърне в поражение победата на човека, който е превъзмогнал себе си.

Буда




  • Нови

  • Най-четени