04182024Чет
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Какво е щастие

За всеки човек щастието е в нещо различно. За някои то е в катеренето по стръмни склонове, за други - в прегръдката на любимия човек, за трети - в съзерцаването на произведение на изкуството...

"Къде се крие щастието ?" - това е един от въпросите, които хората са си задавали в продължение на хиляди години. Това е един от въпросите, които всеки човек съзнателно или подсъзнателно задава и на самия себе си. Това е и един от въпросите, на които човек никога няма да може да отговори.

Всеки от нас има собствена представа за щастието: за едни то е удовлетворението от постигането на някаква цел; за други е любовта, приятелството, уважението, материалните блага; за трети е задоволеността от живота. Мнозина вярват, че човек е щастлив поначало, че животът е щастие. Други пък търсят щастието си в смъртта. Може би, ако някой или нещо може да обхване всички субективни гледни точки, да ги обедини в един многопластов модел, би се получила една картина, която, ако не е щастието в истинския му вид, то поне ще се доближава максимално до него.

Мнозина споделят мнението, че само човекът може да бъде щастлив. Или поне само разумните същества, а тъй като "човекът е единственото познато разумно същество", следователно само той може да бъде щастлив. И ако попитате поддръжниците на тази теория защо мислят така, те ще отговорят: "Кое е единственото същество, което може да мисли и оценява? - Човекът! А какво е щастието? В какво се състои то? - В осмислянето и оценяването на това, което имаш".

Щастието е емоционално състояние, при което човек изпитва чувства, вариращи от задоволство и удоволствие до пълно блаженство и прекалена радост. Антиподът на щастието се явява нещастието. Според философа Фридрих Ницше (1844-1900 ) истинското щастие е неделимо от инстинктите, стига животът да е във възход. Когато е щастлив, човек често се смее.

За всеки обаче понятието "щастие" носи различно значение - за гладния - да се нахрани, за болния - да оздравее и за самотния - да има някого до себе си. Но щастието не е нищо друго освен едно неброимо съществително. Няма много или малко щастие, защото щастието си е щастие и то с главна буква "Щ".

Щастието е навсякъде около нас и дори ежедневните, най-обикновени случки могат да го събудят. Ала често не можем да оценим това, че нещо ни е карало да се чувстваме щастливи и едва когато го загубим, разбираме, че трябва да се радваме и на малкото, което ни поднася живота.Точно поради тази причина много хора казват, че не са открили истинското щастие. На тях бихме могли да опонираме със следната мисъл: "Хора, огледайте се по-старателно! Щастието е онова чувство, което те кара да не сваляш усмивката от лицето си и да искаш да извикаш, че всичко с теб е наред и нямаш за какво да се притесняваш".

То е чувството, което ни изпълва, когато сме задоволили "желанието за получаване". Защото удоволствието неутрализира нашето желание, а без желание не бихме могли да усетим удоволствие. В каквото и да се състои щастието, всеки от нас има право да е щастлив!




  • Нови

  • Най-четени