04182024Чет
Last updateЧет, 28 Юни 2018 5pm

Легенда за Хисар

Някои легенди свързват името Хисар с Филип Македонски, който основал Пловдив. След своята смърт той оставил син и дъщеря, която се казвала Хеса. Синът взел Пловдив, а дъщерята - Хисар. За да разделят наследството по равно, те измислили просто, но практично средство. Решили да тръгнат, щом пропеят петлите, един срещу друг, тя от Хисар, а той от Пловдив. Мястото, където щели да се срещнат, щяло да бъде граница на наследството им. Сестрата напоила с вино своя петел. Той пропял много по - рано и събудил всички петли в Хисар. Тръгвайки много по-рано, тя толкова изпреварила брат си, че срещата им станала някъде близо до Пловдив. Братът разбрал измамата. Задоволил се само да прокълне сестра си и пожелал Пловдив да стане голям град, а Хисар да западне. Клетвата стигнала Хисар.
Всички предположения и легенди за името на Хисар нямат никаква особена стойност. "Хисар" е арабска дума и на български означава крепост. От крепостната стена, която е най-характерният белег на града, идва и неговото име.
Днес на мястото на древното селище и неговата околност се намира един от най - големите национални балнеологични курорти.




  • Нови

  • Най-четени